Mitä on Perinteinen Kiinalainen lääketiede (PKL)?


Kyseessä on tuhansia vuosia vanha yleislääketiede, jota on keskeytyksettä harjoitettu, tutkittu ja kirjallisesti dokumentoitu tähän päivään asti.  PKL lähestyy ihmistä kokonaisvaltaisesti. Tämän perusajatuksen ansiosta kiinalaiset eivät ole ajautuneet vastakkainasetteluun mieli vs. keho.


Nykyaikana kiinalaista lääketiedettä on hyvä tarkastella länsimaisen lääketieteen rinnalla, sillä kummallakin on omat vahvuutensa. Koulutetut hoitajat opiskelevat länsimaisen lääketieteen perusopintoja tietyn määrän ja suosittelevat asiakkaalle länsimaisen lääketieteen tutkimuksia heti kun se näyttää heistä aiheelliselta. 

 

PKL:n mukaan kehon eri osat heijastavat kokonaistilaa. Katsomalla  kasvojen väriä, sekä kokeilemalla pulssia voidaan päätellä mitä tapahtuu kehon sisällä. Kun asiakkaan kokemat oireet lisätään mukaan, muodostuu kokonaisuus, jonka jälkeen laaditaan hoitosuunnitelma. Ennalta määrättyä hoitokaaviota ei tehdä, vaan hoitaja kohtaa asiakkaan yksilöllisesti tässä ja nyt.

 

Myös erilaiset sää- ja työskentelyolosuhteet, sekä tunteet vaikuttavat eri tapahtumien heijastumiseen ihmisessä. Erityisesti jos ne ovat jatkuneet liian kauan. Esimerkiksi luonnollinen tunne suru voi liian kauan jatkuessaan alkaa haitata energian kiertoa kehossa aiheuttaen erilaisia vaivoja. 


Myös oleskelu esim. liian kauan liian kylmissä olosuhteissa, kuten viima, veto jne. saattaa ajan kuluessa  aiheuttaa ongelmia. Hoitojen tarkoituksena onkin vahvistaa elimistön puolustuskykyä  ulkoapäin tulevia haittavaikutuksia vastaan. 

 

Hoidon taustalla on useita hoitoteorioita, sekä meridiaanijärjestelmä, jonka varrella akupisteet pääsäätöisesti sijaitsevat. Meridiaanit ovat yhteydessä toisiinsa, sekä eri sisäelimiin, kudoksiin jne. Akupisteillä on tiettyjä ominaisuuksia, jotka voivat olla hyvinkin erityisiä, ja jotka hoitajan on tunnettava.  


Ruoalla parantamisella on Kiinassa vanhat perinteet.  Monet rohdokset ovat aivan tavallisia ruoka-aineita ja toisaalta monia tavallisia ruoka-aineita käytetään lääkkeinä. 


Ruokavaliossa otetaan huomioon myös eri vuodenajat. Talvella on hyvä syödä lämmittäviä patoja ja keittoja. Kesällä voi syödä enemmän viilentäviä ruoka-aineita kuten salaattia, tuoreita marjoja tai hedelmiä. Kiinassa ruoka on perinteisesti kasvisvoittoista, perusaineinaan viljatuotteet ja pavut, sekä vihannekset. Liha, kala ja munat ovat vain ”mauste”. 


Myös asiakkaalla itsellään on vastuu omasta terveydestään. Ruokavalion ja elämäntapojen muutokset ovat usein aiheellisia sairauden syyn hoidossa.  Hoitaja voi antaa joitain vinkkejä ruokavalioon liittyvistä asioista, joita noudattamalla voi itse vaikuttaa omaan terveydentilaansa. 


Suosittelen lämpimästi tutustumaan helposti luettaviin ja meille suomalaisille  sopiviin Nina Haaviston  Ruoan voima 1 ja 2/Kansantajuisesti kiinalaista lääketiedettä, sekä Adriana Germainin Parantava ruoka -teoksiin.  Näistä teoksista saat hyviä ja helppoja vinkkejä moniin ongelmiin kuten vaikkapa allergiat, korkea verenpaine, astma, psoriasis, hormonitasapaino, poskiontelotulehdukset, migreeni, suolisto, unettomuus ym.


 

Kiinalainen lääketiede korostaa vaivojen ennaltaehkäisyä


Ohessa muinaisten kiinalaisten terveenä pysymiseen liittyviä ohjeita, jotka ovat aivan päteviä vielä nykyäänkin.

1.       Ruokavalion sopeuttaminen omaan yksilölliseen tilanteeseen ja vuodenaikoihin

2.       Sopivan, ei liiallisen liikunnan harjoittaminen

3.       Työn, liikunnan ja levon tasapaino

4.       Sopeutuminen eri luonnon muutoksiin ja ulkoisten taudinaiheuttajien välttäminen

5.       Shenin (mieli) vaaliminen. Kun ihminen on levollinen, optimistinen ja hyväntuulinen on Shen rauhallinen ja Qi (energia) voi kehossa kiertää vapaasti ja tasaisesti. Näin taudinaiheuttajatkaan eivät pääse tunkeutumaan kehoon niin helposti, koska ihmisen vastustuskyky on hyvä.



Lähde: Lohikäärmeen lääketiede / Kiinalaisen lääketieteen perusteet/ Hytönen Elina